[ad_1]

La începutul acestui an, imediat după ce au revenit din vacanța de iarnă, părinții și elevii Școlii „Sfântul Andrei” testau primul sistem „Kiss and ride” din Sectorul 6. A fost un proiect pilot care s-a dovedit a fi un real succes. Din acest motiv, azi a fost inaugurat cel de-al doilea culoar pentru îmbarcarea / debarcarea elevilor, la Școala Gimnazială Nr. 279. Nu ne oprim aici! Urmează alte șapte.

Întorși în această dimineață din vacanța de Paște, elevii Școlii Nr. 279 (Aleea Callatis 1A) au avut parte de o surpriză. Părinții lor nu s-au mai îngrămădit în trafic, pe străzile din zona instituției de învățământ, nu au mai pierdut minute bune în căutarea unui loc de parcare pentru a-i lăsa pe ei în siguranță la poarta școlii. Pentru prima dată, au fost lăsați, apoi luați de la școală simplu și rapid, grație noului sistem „kiss and ride”.

Este o bandă de circulație dedicată, cu o lungime de 40 de metri, ce permite oprirea simultană a șase mașini. Acestea intră rând pe rând, copiii coboară singuri, își iau ghiozdanul în spate și intră în siguranță pe poarta școlii. În plus, Aleea Callatis și arterele adiacente au fost reglementate cu sens unic.

Avantaje: traficul în zonă a fost fluidizat, părinții nu au mai blocat strada cu mașinile, iar locatarii au scăpat de haosul din timpul săptămânii.

Ciprian Ciucu: „Am luat decizia pe baza unei analize temeinice”

Primarul Ciprian Ciucu a explicat că decizia de a monta al doilea sistem „kiss and ride” din Sectorul 6 a fost luată după ce părinții, cadrele didactice și locatarii din zona Școlii Sf. Andrei, unde e primul astfel de culoar, s-au arătat mulțumiți de el.

În administrația publică de oriunde există 3 niveluri ale calității deciziei în guvernarea publică, astfel:

1. Decizii luate ad-hoc, pe principiul «așa vreau eu», «așa am văzut la alții», «știu eu mai bine pentru că sunt ministru, primar etc. și faci cum îți zic eu». Este nivelul cel mai slab calitativ, practic nu se anticipează în niciun fel efectele deciziilor. Cum a fost cu voucherele pentru biciclete. Nici acum nu e clar cu cât a crescut numărul bicicliștilor.

2. Decizii bazate pe experiența experților. Îți aduci în primărie/minister experți sau îi contactezi și îi consulți atunci când iei decizii cu impact semnificativ. Iar ei îți livrează ceea ce se numește “educated guess”, alegând din mai multe opțiuni posibile. Adică ai șanse în plus ca decizia să nu fie proastă, ei se raportează la experiențe anterioare și la bune practici. Este nivelul calitativ intermediar.

3. Decizii bazate pe evidențe. Sunt acele decizii care se bazează pe culegerea și analiza de date, pe anticiparea efectelor și prin măsurare ex-ante (înainte de) sau interim (pe parcursul implementării) a efectelor deciziei. Pentru asta poți «pilota», adică aplica punctual, cu puține resurse, o politică. Iar dacă merge, o extinzi, dacă nu merge, o oprești, efectele potențial negative fiind ușor de reparat.

Așa am făcut și noi, după că am implementat primul sistem «kiss and ride» la Școala Sf. Andrei. Am măsurat. Astfel, am cules date de la cei care locuiesc în zonă (riverani), părinții care aduc copii la școală și folosesc sistemul, consiliul de administrație al școlii și cadre didactice”, a declarat primarul Sectorului 6.

Concluziile sunt următoarele:

Pe o scală de la 1 la 10, sistemul este evaluat cu 9,2 de părinți (beneficiarii direcți); cu 9,4 de profesori; cu 9,2 de membrii CA; și cu 7,6 de vecini . Astfel, „nota medie” obținută este de 8,9.

Unde se mai monteaza culoare de îmbarcare / debarcare elevi

Pentru că sistemele „kiss and ride” sunt utile și bine primite, se merge mai departe cu amenajarea lor și la alte 7 școli.

  • Până pe 12 mai, se va implementa culoar special la Școala 156 (Strada Dealul Țugulea 35). Va avea 45 de metri lungime și va fi permisă oprirea simultană a opt mașini.
  • În plus, s-a avizat la Comisia Tehnică de Circulație sistemul „Kiss and Ride” la școlile 59 (str.Vladeasa 9), 311 (str. Gârleni 10) și Orizont (str. Mihaela Ruxandra Marcu 3).
  • De asemenea, se afla în curs de avizare alte trei culoare, la școlile 117 (str. Fabricii 22), 142 (str. Azurului 4) și Adrian Păunescu (Aleea Valea Prahovei 1).

Articolul S-a deschis al doilea sistem „Kiss and ride” din Sectorul 6. Urmează alte sapte apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]