[ad_1]

Matei Millo în costum de teatru, costum de mare boier fanariot din piesa „Prăpăstiile Bucureştiului” – 1860.

Fotograf: celebrul Carol Popp de Szathmáry.

Matei Millo (n. 25 noiembrie 1814, Stolniceni-Prăjescu – d. 9 septembrie 1896, București) a fost un actor și autor dramatic roman, personalitate ce a contribuit major la istoria culturii naționale.

Concepția artistică a lui Matei Millo a influențat puternic teatrul românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Ca autor dramatic, a scris comedii satirice.

sursa: Wikipedia.org

editare color: Jumara

* Matei Millo a început învățătura în casa părintească din Stolniceni-Prăjescu, județul Iași. Și-a continuat studiile la școala lui Victor Quenim din Iași, unde i-a avut colegi, printre alții, pe Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. A urmat apoi Academia Mihăileană, iar după absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat arta dramatică timp de cinci ani.

A desfășurat la Iași și la București o activitate multilaterală de actor, director de scenă, autor dramatic, conducător de trupă și director de teatru, precum și de profesor. Matei Millo a fost un fervent susținător al repertoriului național și un interpret strălucit al comediilor lui Vasile Alecsandri. A cultivat în teatrul românesc interpretarea realistă reacționând împotriva stilului declamator. Jocul lui Millo se caracteriza printr-un fin simț de observație, sobrietate, capacitate de nuanțare, minuțiozitate în caracterizarea variată a personajelor, umor și vervă neobosită.

Pe 26 decembrie 1848 la Teatrul Național din Iași a avut loc premiera primei operete românești, Baba Hârca, pe text de Matei Millo și muzică de Alexandru Flechtenmacher (cel care a compus muzica pentru Hora Unirii), cu subtitlul operată-vrăjitorie în două acte și trei tablouri. Matei Millo a interpretat rolul principal fiind și primul actor român care a jucat în travesti. Costumul este păstrat și astăzi la Muzeul Mihai Eminescu.

Printre rolurile care i-au asigurat popularitatea se numără travestiurile Chirița, Mama Anghelușa, Baba Hîrca, Ciubăr din Despot-Vodă, Barbu Lăutaru de V. Alecsandri, Shylock din Neguțătorul din Veneția de Shakespeare, Sancho Panza din Don Quijote de Cervantes etc.

surse foto: Istorie in culori/Facebook; ziare.com

Articolul Matei Millo- FOTO UNICAT, in costum de boier fanariot apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]