FAIN AȘA: Luni, 20 iunie, a fost făcută recepția la finalizarea lucrărilor la bazinul de înot didactic din orașul Nucet. La recepție au participat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, președintele Agenției de Dezvoltare Durabilă Bihor (ADD), Vitalyos Barna, primarul orașului Nucet, Mircea Tuduce, și echipa tehnică.

În Nucet a fost construit un singur bazin, de tip semi-olimpic, cu dimensiunea de 25 m x 12,5 m. Valoarea proiectului a ajuns la 4.592.232,32 lei, fără TVA, iar firma responsabilă de construcție este Costa Voc Impex SRL. 

Bazinul de la Nucet va fi predat în luna iulie, printr-o hotărâre de Consiliu Județean, în administrarea primăriei orașului Nucet. Stadiul lucrărilor la celelalte bazine este la aproximativ 80%. Ne propunem ca până la sfârșitul lunii septembrie să devină toate operaționale”, a declarat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Vă reamintim că sunt șapte astfel de proiecte în tot județul. Complexul de bazine din Săcueni a fost primul proiect finalizat și recepționat.

Se mai lucrează la alte patru astfel de baze în Salonta, Beiuș, Ștei, Marghita și Valea lui Mihai. Bugetul alocat pentru întreaga investiție este de 35,7 milioane de lei. Cu excepția Municipiului Salonta, unde constructorul este SC Davinci SRL, în celelalte localități firma care execută lucrările este Costa Voc Impex SRL. 

Consiliul Județean Bihor, prin Asociația de Dezvoltare Durabilă Bihor, gestionează programul de realizare a bazinelor didactice, al căror scop este acela de îmbunătăţire a stării de sănătate şi de dezvoltare a abilităţilor fizice ale locuitorilor din oraşele şi municipiile judeţului.

Autoritățile bihorene precizează: Bazinele didactice de înot vor fi destinate școlilor pentru inițierea elevilor, iar după orele de înot acestea pot fi deschise şi pentru agrement. Specialiștii în sănătate recomandă pentru prevenția obezității practicarea a minimum 150 de minute de efort fizic moderat/săptămână. Dintre activitățile sportive recomandate, înotul aduce beneficii multiple atât pentru prevenția obezității, cât și pentru dezvoltarea musculoscheletică armonioasă, prevenția bolilor cardiovasculare și a diabetului, prevenția și tratamentul bolilor osteoarticulare. De asemenea, includerea programelor didactice de înot în activitatea copiilor a determinat reducerea incidenței înecului.