Atunci cand suntem in pasul in care dorim sa construim sau sa cumparam o casa, inevitabil ne vom intreba care sunt cele mai bune case, cele din caramida sau cele din BCA? Sunt persoane care sustin ca cele din BCA, pe cand alte persoane sustin ca cele din caramida.
Atunci cand suntem in pasul in care dorim sa construim sau sa cumparam o casa, inevitabil ne vom intreba care sunt cele mai bune case, cele din caramida sau cele din BCA? Sunt persoane care sustin ca cele din BCA, pe cand alte persoane sustin ca cele din caramida. In continuarea acestui articol vom incerca sa detaliem avantajele si dezavantajele fiecarui tip de constructie in parte si ce tip de materiale sa alegem.
Atat caramida, cat si BCA-ul sunt materiale de umplutura, nu materiale de rezistenta. Sunt materiale care se folosesc in realizarea zidurilor si la umplerea spatiilor dintre materialele de rezistenta. Rezistenta unei cladiri este data de fundatia, stalpii si centura acesteia, care sunt facute din beton armat cu fier. Cu toate acestea, in constructiile mici, caramida se poate folosi si ca material de rezistenta, atunci cand vorbim de garduri, gratare de caramida sau stalpi care nu trebuie sa suporte o greutate prea mare.
Fie ca vorbim de cele mai bune produse, cele mai bune materiale sau cele mai bune case, cele mai bune sunt cele care corespund in totalitate nevoilor noastre!
Casele din caramida
Caramida este un material care se foloseste in constructii de sute de ani, datorita durabilitatii si calitatilor ce tin de izolarea fonica si termica. Caramida este realizata din pamant(argila), nisip si apa turnate in forme speciale care apoi sunt introduse la cuptoare speciale pentru o ardere controlata care sa ii ofere rezistenta.
Avantaje date de folosirea caramizii la constructia unei case:
- Durabilitate ridicata. Casele din caramida plina rezista sute de ani. Si casele din caramida noua, cu gauri de aerisire, rezista si pana la 150 de ani.
- Caramida este un material mai compact si mai dur decat BCA-ul, astfel integritatea zidurilor va fi mai ridicata.
- Ofera protectie impotriva umezelii. Absoarbe si evapora apa foarte usor. Avand o casa din caramida avem sanse mult mai mici sa facem mucegai sau igrasie.
Dezavantajele construirii unei case din caramida:
- Pretul caramizii este mai ridicat;
- Este mai mica in dimensiuni decat BCA-ul, lucru care poate duce la un termen mai lung de construire a casei si implicit la un pret al manoperei mai ridicat;
- Are o izolare termica mai redusa decat BCA-ul, facand izolatia exterioara cu polistiren obligatorie;
- Caramida are o greutate ridicata.
Casele din BCA
BCA-ul este un material mai nou aparut si este abrevierea de la Beton Celular Autoclavizat. Este realizat din nisip, ciment, ghips si fel si fel de aditivi care ii dau structura poroasa.
Avantajele construirii unei case din BCA:
- BCA-ul are dimensiuni mai mari decat caramida, astfel vom reusi sa construim casa mai rapid;
- Se taie foarte usor si putem da orice forma vrem noi bucatilor de BCA;
- Ofera o izolare termica mai buna decat caramida, astfel ca vara nu vom fi neaparat nevoiti sa cumparam un aparat de aer conditionat;
- Bucatile de BCA sunt usoare, rezultand o casa cu o greutate mai redusa decat daca am folosi caramida;
Dezavantajele caselor construite cu BCA:
- BCA-ul retine apa, datorita structurii poroase. Suntem mai predispusi la mucegai si igrasie la o casa din BCA;
- Zidurile din BCA nu au aceeasi rezistenta precum zidurile unei case din caramida;
- BCA-ul este un material sfaramicios. La prima vedere poate ne bucura faptul ca putem da cu usurinta o gaura in perete, dar pe termen lung ne-ar placea ca peretele sa fie mai rezistent.
- Daca nu avem o structura de rezistenta, nu este indicat sa folosim BCA-ul la ziduri sau alte tipuri de constructii;
- Necesita material special pentru zidit. Material care trebuie pus in strat subtire pentru a beneficia de avantajul izolarii termice a BCA-ului.
In concluzie, ce material alegem pentru construirea casei?
Cum am spus mai sus, atat caramida cat si BCA-ul se folosesc ca materiale de umplutura la o casa. Fiindca legea ne obliga sa facem o structura de rezistenta din beton. Singurele aspecte care trebuie luate in considerare cand nu stim ce sa alegem tin de zona geografica in care locuim si cat de aproape de sol, cat de umbrita este casa. Daca facem casa intr-o zona predispusa la inundatii, daca fundatia este prea joasa, daca nu beneficiaza casa de razele directe ale soarelui, atunci cel mai bine este sa optam pentru o casa din caramida.
In schimb, daca dorim o casa cu o buna izolatie termica si locuim intr-o zona foarte calduroasa, precum cea din Sud-Estul Romaniei si ne intereseaza un cost mai redus al materialelor, putem opta pentru o casa din BCA.