Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației, a contractat proiectul RESTAURARE ȘI REABILITARE A CLĂDIRII MONUMENT ISTORIC BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ „MIHAI EMINESCU” IAȘI, depus în cadrul Programului RO-CULTURA, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021. Programul RO-CULTURA este gestionat de Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii. Valoarea proiectului este de 10.347.288,40 lei. Finanțarea nerambursabilă solicitată Ministerului Culturii este de 6.737.667,99 lei. Cofinanțarea ce urmează a fi asigurată de Ministerul Educației este de 3.609.620,41 lei.

Vezi articolul

Durata de desfășurare a proiectului va fi de aproape doi ani. Principalele categorii de lucrări care se vor desfășura în cadrul proiectului sunt reparațiile la acoperișul Palatului Fundației „Regele Ferdinand I”, creșterea securității la incendiu în depozitele de carte aflate în subsolul clădirii monument istoric, sporirea siguranței utilizatorilor și angajaților prin instalarea unui circuit de supraveghere video și climatizarea modernă a Aulei Bibliotecii.

Potrivit informațiilor oficiale, proiectul este unul de anvergură și cuprinde și alte noutăți care vor fi dezvăluite pe parcursul implementării. Demersul are ca obiectiv modernizarea semnificativă a condițiilor de conservare și valorificare a patrimoniului aflat în gestiunea Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, știut fiind că Palatul Fundației „Regele Ferdinand I” este un monument emblematic al municipiului Iași. Fără susținerea și consilierea oferite de Ministerul Educației și de Ministerul Culturii nu ar fi posibilă contractarea finanțării. Totodată, le mulțumim și le rămânem recunoscători partenerilor instituționali, autorităților locale și tuturor celor implicați în desfășurarea etapelor procedurale care au făcut posibilă contractarea finanțării.

Prin semnarea contractului, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” se va alătura celorlalte monumente istorice din România care beneficiază de fondurile europene și naționale alocate programului RO-CULTURA: https://www.ro-cultura.ro/proiecte-finantate/proiecte-mp/proiecte-apel-1-1