Celebrarea patrimoniului Art Nouveau al municipiului Oradea, Zilele Art Nouveau Oradea, a adus, spre bucuria tuturor, multe spectacole stradale și un concert de excepție: tururi ghidate, artă stradală „Grande Madame” și „Armonia zânelor ”, spectacol de muzică, balet și lumini „ArtNouveau peste ani“.

 Totodată, vineri, 10 iunie, împreună cu Universitatea din Oradea, la ora 10,00, a avut loc un eveniment organizat de studenţii Facultăţii de construcţii, arhitectură şi cadastru intitulat „Studiu, formă şi inovaţie în creaţia arhitecţilor Vago Jozsef şi Laszlo.” De la ora 18, pe terasa casei Darvas au fost proiectate mai multe filme documentare realizate de municipiul Oradea, cât şi altele produse în oraşe partenere în proiect, anume Institutul Naţional al Patrimoniului din Serbia, unul din Viena sau Budapesta.

La succesul manifestării au contribuit din plin Instituția Arhitectului Șef, Oradea Heritage și Visit Oradea.

Au fost momente de neuitat, a fost muzică, a fost dans, iar Frumosul în stare pură și inspirația organizatorilor au înnobilat sărbătoarea.

_____________

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul Oradea Heritage și finanțat prin proiectului „Protejarea și promovarea sustenabilă a moștenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării – acronim Art Nouveau”, din Programului de Cooperare Transnațională Dunărea.

* Trebuie știut:

Ziua Mondială a Art Nouveau-ului e o sărbătoare dedicată Art Nouveau-ului, care are loc anual pe 10 iunie. Prima Zi Mondială a Art Nouveau-ului din 2013 a fost organizată de Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta în cooperare cu Szecessziós Magazin.

Ziua aleasă, 10 iunie, e aniversarea morților a doi arhitecți celebri ai mișcării, Antoni Gaudí și Ödön Lechner. Activități ca cele organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului au scopul de a crea mai multă conștientizare a patrimoniului Art Nouveau în rândul publicului.

* Oradea celebrează anual patrimoniul Art Nouveau printr-un eveniment inedit organizat de Primăria Municipiului Oradea, în cadrul proiectului „Protejarea şi promovarea sustenabilă a moştenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării – acronim Art Nouveau”, finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea. Proiectul a fost iniţiat în anul 2017 de către Municipiul Oradea, fiind dezvoltat în cadrul unui parteneriat format din 10 organizaţii din 10 ţări europene.

Oradea este singurul oraş din ţară inclus, în 2011, în reţeaua europeană a oraşelor Art Nouveau. Titlul acesta i-a fost acordat în 2011, după ce 20 de clădiri orădene au fost identificate şi recunoscute ca aparţinând stilului Art Nouveau, mai exact, celui Secession, de inspiraţie austriacă.

sursa foto: Florin Birta- Primarul Municipiului Oradea