Compania de Apă „Someș” S.A., operator regional de apă aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a predat constructorului amplasamentul pe care se vor realiza lucrările de modernizare a stației de epurare a apelor uzate (S.E.A.U.) din orașul Huedin.

Trebuie știut că investiția este parte a proiectului din fonduri europene în valoare de cca. 20 de milioane de euro ce vizează modernizarea a nu mai puțin de șapte stații de epurare amplasate în localitățile Cluj-Napoca, Dej, Gherla și Huedin din județul Cluj, respectiv Zalău, Cehu Silvaniei și Sărmășag din județul Sălaj.

𝐀𝐥𝐢𝐧 𝐓𝐢𝐬̦𝐞, 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣: „𝐼𝑛 𝑚𝑎𝑥𝑖𝑚 30 𝑑𝑒 𝑧𝑖𝑙𝑒 𝑖𝑛𝑐𝑒𝑝 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑙𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑎𝑠𝑡𝑎 𝑢𝑙𝑡𝑖𝑚𝑎 𝑖𝑛𝑣𝑒𝑠𝑡𝑖𝑡𝑖𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑡𝑜𝑡𝑎𝑙𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑠𝑎𝑝𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑣𝑎𝑧𝑢𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡. 𝐿𝑢𝑐𝑟𝑎𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑣𝑎𝑛𝑠𝑎𝑡𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑙𝑎 𝑠𝑡𝑎𝑡𝑖𝑎 𝐷𝑒𝑗, 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑒𝑠𝑢𝑙 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎 𝑓𝑖𝑖𝑛𝑑 𝑑𝑒 𝑐𝑖𝑟𝑐𝑎 50%, 𝑑𝑎𝑟 𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎𝑡𝑖𝑢𝑛𝑖𝑙𝑒 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑥𝑒 𝑠𝑒 𝑑𝑒𝑟𝑢𝑙𝑒𝑎𝑧𝑎, 𝑒𝑣𝑖𝑑𝑒𝑛𝑡, 𝑙𝑎 𝑠𝑡𝑎𝑡𝑖𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑚𝑢𝑛𝑖𝑐𝑖𝑝𝑖𝑢𝑙 𝐶𝑙𝑢𝑗-𝑁𝑎𝑝𝑜𝑐𝑎. 𝐹𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑚 𝑏𝑎𝑛𝑖𝑖 𝑒𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑛𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑒𝑛𝑡𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑒𝑝𝑢𝑟𝑎𝑟𝑖𝑖 𝑎𝑝𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑢𝑧𝑎𝑡𝑒 𝑠𝑖 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑐𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑜𝑙𝑢𝑎𝑟𝑖𝑖 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑎𝑟 𝑠𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑜𝑝𝑡𝑖𝑚𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑠𝑡𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟 𝑠𝑡𝑎𝑡𝑖𝑖”. 

Investiția majoră care se va realiza în cadrul S.E.A.U. Huedin vizează, în principal, îmbunătățirea managementului nămolului provenit din tratarea apelor uzate. Astfel, pe lângă extinderea bazinului actual de aerare și a rezervorului de nămol, proiectul presupune construirea unui nou bazin de stabilizare a nămolului dar și amenajarea unei platforme betonate.

În valoare totală de 1.571.203 lei, lucrările sunt prevăzute să se încheie cel târziu în🗓 luna iunie 2023. PRECIZARE: Ultima retehnologizare a stației de epurare Huedin a avut loc în anul 2013, în cadrul implementării unui proiect european. Aceasta a fost proiectată, la acel moment, pentru a deservi cca. 9.500 de consumatori