Palatul Luigi Cazzavillan – un palazzo venețian aflat în inima Bucureștiului, pe strada Temișana.

 Strigaă după AJUTOR! Dar…

Trebuie știut că Luigi Cazzavillan, fost voluntar în armata lui Garibaldi, dar s-a stabilit în București în 1877 în calitate de corespondent de război pentru ziarele italienești.

 După încheierea războiului, s-a căsătorit cu o româncă și rămas în țară, a lucrat o vreme ca profesor de italiană la liceele „Sfântul Sava” și „Matei Basarab” din București și a înființat Școala italiană.

Apoi s-a lansat în jurnalistică, fondând mai multe ziare: Frăția româno-italiană , Tezaurul familiei, Universul.

Clădirea de pe strada Temișana, cunoscută sub denumirea de Palatul Luigi Cazavillan, a fost construită la începutul secolului XX.

Din păcate, numele arhitectului nu este cunoscut.

Deși casa poartă numele ziaristului italian, nu există suficiente informații cum că acesta ar fi locuit în acest imobil, autorizația de construcție fiind obținută cu doar 2 ani înainte de moartea sa. Celebrul personaj a murit în 1903, iar autorizația de construcție datează din 1901.

În apropierea imobilului se afla strada, parcul și „Fântana Luigi Cazzavillan“, cu bustul lui Cazzavillan.

***După ce a luptat ca voluntar în armata lui Giuseppe Garibaldi, în armata franceza și în Legiunea italiană, a venit în România în 1877, în calitate de corespondent de război al unor ziare italiene.

După ce s-a stabilit în România, a lucrat un timp ca profesor de limba italiană la liceele „Sfântul Sava” și „Matei Basarab” din București și a fondat Școala italiană. Și-a continuat activitatea ziaristică editând, în 1880, ziarele Frăția româno-italiană și Tezaurul familiei. În 1884 a fondat ziarul Universul, publicație cu mare renume și tiraj în epocă, un cotidian modern, care era neangajat politic în timpul vieții lui Cazzavillan.

Foto: Monica Meiloiu, Wikipedia