Veniți să-I dași binețe, să-l contemplați și… v-o bucura inimile! Altarul de la Mălâncrav este singurul altar poliptic transilvănean păstrat intact din perioada catolică, de dinaintea Reformei protestante. Capodopera de artă gotică a fost datată înainte de anul 1469.
*POLIPTÍC:Pictură executată pe mai multe panouri (articulate) care cuprind fiecare o scenă dintr-o suită compozițională. (Din fr.polyptyque).
Impresionanta lucrare dăinuie în Biserica fortificată din legendarul sat sibian Mălâncrav, localitate care l-a fermecat până și pe Prințul Charles.
Tabloul central este o reprezentare a Fecioarei Maria cu pruncul Iisus, iar celelalte tablouri ilustrează scene din viața Fecioarei Maria.
Tabloul central măsoară 214 x 140 cm, iar tablourile adiacente măsoară fiecare 98 x 43 cm. Tablourile mobile măsoară fiecare 98 x 113,5 cm. Predella are înălțimea de 57 cm, iar lățimea sus 319 cm, iar la bază 237 cm.
O COMOARĂ! Una care ține de tradiție, respect, credință, artă… Ceva minunat, în miez de Ardeal.
*Trebuie știut că bazilica romanică cu trei nave, turn de vest şi cor poligonal a fost ridicată în sec. al XIV-lea şi a avut până la Reformă hramul Sfintei Maria. Din sistemele defensive ale bisericii, realizate în sec. XV-XVI se mai păstrează doar catul de apărare peste turn şi ruine ale zidului de incintă, caturile de apărare de peste cor şi navă fiind demolate în urma incendiului din sec. al XIX-lea. Atipic pentru acest tip de construcţii, biserica se păstrează şi azi netencuită, urmare a restaurărilor din 1913, care au fost realizate conform tradiţiei de sec. al XIX-lea. Pe lângă frescele valoroase ce acoperă o suprafaţă însemnată, interiorul adăposteşte şi numeroase sculpturi impresionante, precum menourile şi mulurile ferestrelor, portalul de vest şi alte detalii de plastică arhitecturală.
sursa foto: wikipedia.org