Antirhodos a fost o insulă în portul estic al Alexandriei, Egipt. Antirhodos a existat până în anul 365 când un cutremur masiv – se crede că a fost cel mai mare din Mediterana Antică, a declanșat un val de distrugeri care a ajuns până la malurile Spaniei. Situl se află acum sub apă, lângă malul mării din Alexandria modernă, la o adâncime de aproximativ cinci metri (16 ft).
În 1996, o echipă de arheologi subacvatici din portul Alexandria condusă de Franck Goddio a localizat o insulă și a constatat că aceasta se află în partea opusă a portului de unde fusese amplasată de către Strabo.
Goddio a descoperit acolo rămășițele unui palat de marmură relativ modest (90 de metri pe 30 de metri), despre care se crede că ar fi fost apartamentele regale ale Cleopatrei. Cleopatra VII Filopator (69 î.Hr. – 30 î.Hr., a fost regină a Regatului Ptolemaic al Egiptului între 51 și 30 î.e.n. și ultimul conducător activ al acestuia. Rămășițele de pe insulă nu par să dateze mai târziu de perioada ptolemaică, sugerând că palatul ar fi putut fi abandonat la scurt timp după moartea Cleopatrei și absorbția Egiptului în Republica Romană.
Demn de știut, arheologii au mai descoperit aici o epavă foarte bine conservată, coloane de granit roşu având pe ele inscripţii greceşti, dar şi două statuete ce reprezintă un preot al zeiţei Isis şi un sfinx, al cărui chip se spune că îl înfăţişează pe tatăl Cleopatrei, regele Ptolemeu al XII-lea.
…Și, totuși, acolo,în adâncuri, palatul a dăinuit…
***
Scafandrii au găsit în Heracleion, un oraş antic egiptean aflat acum sub ape, artefacte de mare valoare, precum rămăşiţe ale unui templu antic de mari dimensiuni, bijuterii din aur, monede, dar şi o piesă lipsă dintr-o ambarcaţiune ceremonială, potrivit unui anunţ făcut de Ministerul Antichităţilor din Egipt.
De ce ar fi ajuns întreg oraşul pe fundul apelor?
Palatul era, în mare măsură, modest-apreciază cercetătorii. Pardoseala era compusă din marmură din sec. al III-lea î. Hr. şi au fost găsite mai multe artefacte antice. Potrivit cercetătorului Ashraf Abdel Raouf, implicat în expediţie, au mai fost descoperite numeroase obiecte de ceramică, monede de bronz şi obiecte de mici dimensiuni.
Trebuie luat în seamă că oamenii de ştiinţă au stabilit că aşezarea subacvatică fusese construită cu cel puţin 200 de ani înainte de naşterea Cleopatrei. Specialiștii sunt de părere că acest aspect poate indica faptul că regina Cleopatra a moştenit palatul, nu l-a construit.