Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor ( Oradea Heritage) a lansat ieri, 24 februarie, la Casa Darvas – La Roche, proiectul numit Accesibilizarea turistică a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere, acronim „Oradea pentru toți”.

Inițiativa prinde viață în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană și Asociaţia Nevăzătorilor din judeţul Bihor și propune accesibilizarea principalelor obiective istorice din centrul istoric al municipiului Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Proiectul se desfășoară până la data 31 decembrie 2022.

„Apreciez mult inițiativa Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, mai ales că Oradea este în ultimii ani un promotor al unor acțiuni în premieră în ceea ce privește managementul obiectivelor turistice. Totodată, mă bucur că propunerea pe care am făcut-o echipei Oradea Heritage, aceea de a dezvolta și proiecte care să se adreseze categoriilor vulnerabile, iată că acum se concretizează. Proiectul „Oradea pentru toți” este finanțat în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate” și este implementat de o echipă de tineri voluntari implicaţi în activităţi de ghidaj”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

La lansarea proiectului au luat parte: Angela Lupșea, director executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Gabriel Victor Bâclea, reprezentantul Asociaţiei de Dezvoltare Urbană, Alex Trandafir, coordonatorul voluntarilor și Mihai Merca, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Bihor.

Proiectul prevede crearea unor planşe cu imagini în relief şi texte în alfabetul Braille pentru opt obiective turistice din Oradea: Casa Darvas-La Roche, Sinagoga Sion, turnul Primăriei Oradea, Palatul Vulturul Negru, Templul Francmasoneriei, Biserica cu Lună, Casa Poynar şi Teatrul Regina Maria. Cataloagele acestor obiective vor putea fi găsite în toate obiectivele administrate de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice şi vor fi la îndemâna tuturor vizitatorilor nevăzători.

Primul traseu turistic special adaptat persoanelor nevăzătoare

Scopul proiectului este acela de a permite tuturor turiștilor și locuitorilor orașului să se bucure de obiectivele istorice reabilitate ce stau ca mărturie evoluției complexe pe care Oradea a suferit-o de-a lungul ultimelor secole. În acest sens, echipa de voluntari sprijiniți de specialiștii din cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare Urbană şi Oradea Heritage îşi propune să crească gradul de incluziune în comunitate a persoanelor cu deficiențe de vedere, prin atingerea obiectivelor stabilite.

„Se urmărește așadar crearea primului traseu turistic special adaptat persoanelor nevăzătoare, ce va conține planșe tactile interactive pentru opt dintre cele mai importante obiective turistice din Oradea. Astfel, cu ajutorul Realității Augmentate Interactive și a propriului telefon mobil, persoanele cu deficiențe de vedere vor avea parte de o experiență atât auditivă, cât și tactilă a bijuteriilor arhitecturale cu încărcătură istorică ce definesc oraşul nostru”, a explicat  Angela Lupșea, director executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.

Realitatea Augmentată Interactivă este o imagine digitală suprapusă realității umane, dar care poate fi vizualizată doar cu ajutorul echipamentelor electronice. Ele vor citi și vor comunica cu persoanele cu deficiențe de vedere, atunci când acestea se află în dreptul obiectivului turistic. 

În cadrul proiectului se vor crea planșe de tip A4 cu desen reliefat. Planșele vor exemplifica forma clădirilor, modul de construcție și termenii de comparație cu înălțimea unui om. Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere își vor putea crea o imagine vizuală mentală. Acestor planșe le va fi adăugată voce (partea audio) cu ajutorul Realității Augmentate Interactive și a telefonului mobil. Prin urmare, soluţia este de a crea rute turistice ce se auto-descriu, astfel încât persoanele cu deficiențe de vedere să poată parcurge traseul doar cu asistentul personal sau câinele ghid și suplimentar cu mulaje 3 D, pentru ca vizitatorul să poată percepe pictura murală.

„Totodată, în vederea implementării proiectului, personalul Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice va fi instruit cu privire la modul de interacțiune și de îndrumare a persoanelor cu deficienţe de vedere în cadrul obiectivelor turistice”, a completat Angela Lupșea.

Echipa de voluntari

Proiectul va fi implementat cu ajutorul unui grup de tineri voluntari, ce își dorește să se implice solidar în activități de accesibilizare ce pot crește calitatea vieții persoanelor cu deficiențe de vedere.

Aceștia sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, ce provin din orașul Oradea. Grupul s-a creat în urma activității de ghizi voluntari în cadrul Oradea Heritage, pentru a promova obiectivele turistice ale orașului.

Aceștia au discutat cu echipa Oradea Heritage despre cum pot îmbunătăți serviciile turistice şi despre cum acestea s-ar putea adresa şi altor categorii de vizitatori.

Ca urmare a implementării proiectului, comunitatea va beneficia în primul rând de un nivel de incluziune mai mare, Oradea devenind un exemplu de bune practici pentru alte comunități. Deoarece traseul va fi dezvoltat în trei limbi (română, engleză și maghiară), va fi stimulat și turismul internațional. De asemenea, persoanele cu dizabilități de vedere vor avea oportunitatea de a face activități de recreere într-un mod accesibilizat.

Despre Asociația pentru Dezvoltare Urbană

Asociația pentru Dezvoltare Urbană este inițiatoarea proiectului Tactile Images și desfășoară proiecte de advocacy (accesibilizarea spațiilor publice) și lobby (decontarea smartphone-urilor) pentru persoanele cu deficiențe de vedere de mai bine de 10 ani. ONG-ul se bucură de parteneriatul a 27 de școli speciale din România, precum Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cristal din Oradea, având, în același timp, colaborări cu Universitatea București, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Experiența Asociației pentru Dezvoltarea Urbană a fost recunoscută prin 14 premii, dintre care amintim Gala Persoanelor cu Dizabilități și Gala Societății Civile. Pentru detalii, vizitați https://www.procivic.ro/ro/organizatia/.+

*Casa Darvas – La Roche a fost construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau. Cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX.

Clădirea oferă un spectacol arhitectural de excepție, păstrată în bună parte în viziunea în care a fost construită acum o sută de ani. Frumuseţea sa constă în numeroasele elemente specifice secessionului vienez, regăsite în formele geometrice practicate de cei doi arhitecţi. În interior mobilierul de epocă în stil neo-rococo este sculptat din lemn de paltin vopsit alb şi păstrat în dormitorul de la etaj. Încăperile sunt mobilate cu piese decorative şi tablouri ce definesc stilul modern şi rafinat de viaţă de la începutul secolului XX.

Cu fațada discret înserată în ansamblul urbanistic orădean, clădirea este cuprinsă într-un proces de restaurare ce va fi finalizat prin finanţare din fonduri europene.

Mărturie a dramei familie avocatului Sór şi a poveştii de dragoste din familia actorului Simon György, Casa Darvas – La Roche trebuie îşi impune prezenţa pe fiecare agendă din parcursul turistic al oraşului Oradea.