Când spui performanță și impact durabil în domeniul patrimoniului cultural, spui automat competențe și coerență între nevoile sectorului și ceea ce sistemul educațional și ocupațional poate să acopere.

„Înainte de a propune politici publice europene este nevoie să înțelegem particularitățile fiecărei țări și regiuni în ceea ce privește competențele sectoriale, eventualele deficituri, incongruențe sau blocaje.

De aceea, un prim obiectiv urmărit de Institutul Național al Patrimoniului în cadrul proiectului CHARTER este să cartografiem ecosistemul patrimoniului cultural din România și să evaluăm cât mai atent nevoile acestuia în ceea ce privește educația și formarea, provocările sale și potențialul său de actualizare a competențelor și de recalificare în direcția unei noi economii (verde, circulară, digitală, socială etc.). Vom avea nevoie în acest proces de cât mai multe informații de la profesioniștii domeniului, așa că vă rugăm să rămâneți aproape.

Așadar, dacă vă interesează viitorul competențelor din domeniul patrimoniului cultural, vă recomandăm să urmăriți proiectul CHARTER și să deveniți chiar membru al #CharterAllianceEU”, transmit reprezentanții Institutului national al Patrimoniului.

Demn de știut:

CHARTER.Alliance.EU este o alianță a 47 de organizații și instituții din 14 state UE care și-a propus să contribuie la protejarea, promovarea și consolidarea patrimoniului cultural european material și imaterial prin crearea unei strategii privind competențele sectoriale. O strategie care să reducă decalajele dintre sistemele educaționale și cele ocupaționale, dintre nevoile angajatorilor și oferta de programe de formare profesionalǎ și care să permită dezvoltarea de noi competențe pentru profesioniștii din domeniul patrimoniului cultural.