„Vă vine să credeți că pe locul blocului ARO (cel cu Cinema „Patria”, de pe b-dul Magheru), am avut frumusețea asta cândva?

Casa spectaculoasă, ridicată la începutul anilor 1910 după proiectul realizat de marele arhitect Petre Antonescu, avea iz parizian și uimea trecătorii. Unii chiar au numit-o Micul Luvru. Edificiul i-a aparținut lui Alexandru Marghiloman, om de stat conservator care a îndeplinit funcția de cel de prim-ministru al României în anul 1918 (martie – noiembrie, înaintea Marii Uniri de pe 1 Decembrie) și a avut un rol decisiv în timpul Primului Război Mondial.

Casa Marghiloman a fost vândută după moartea lui Marghiloman în 1925 Societății Cristea, care activa în domeniul auto și transformată în showroom auto. În aprilie 1931, superbul edificiu a fost demolat pentru construirea modernului și avangardistului bloc ARO, azi cunoscut pentru Cinema „Patria” (din păcate, închis)”.

Este ceea ce consemnează dl Radu Tutu pe blogul său. Cum s-ar spune, o invitație la contemplare, printre… amintiri- atâtea câte mai sunt, dar sunt… necesare. Un „dumicat” de Frumos din Micul Paris…

 Sursa foto: Radu Tutu/ Bucharest all Time