Consiliul Județean Bihor a aprobat astăzi, în ședința ordinară, un acord de asociere pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în Zona Metropolitană Oradea.  

Astfel, Consiliul Județean Bihor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea (ADI ZMO), Municipiul Oradea, comuna Biharia și comuna Paleu vor colabora pentru implementarea proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea – Lotul 3” – Centura Biharia Etapa I și II.  

Conform acordului de asociere, Consiliul Județean Bihor implementează efectiv proiectul, de la preluarea și întocmirea documentațiilor necesare, până la finanțarea exproprierilor, depunerea aplicației de finanțare, organizarea procedurilor de achiziție, până la monitorizarea construcției.

ADI ZMO predă Consiliului Județean documentația tehnică și îi sprijină pe ceilalți parteneri în vederea implementării proiectului. Prmăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor Biharia și Paleu sprijină, de asemenea, Consiliul Județean Bihor în realizarea acestui proiect. În plus, primăria comunei Biharia va efectua procedurile de expropriere și va preda Consiliului Județean Bihor terenul pe care se va construi.

Proiectul va fi finanțat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027, pe axa destinată drumurilor județene.

Vă reamintim că în ședința extraordinară din 12 ianuarie, Consiliul Județean Bihor a aprobat un proiect de hotărâre care prevede clasificarea a două drumuri noi din zona Biharia – Paleu ca drumuri județene. Această procedură a fost necesară pentru a putea depune cererea de finanțare pe fonduri europene pentru realizarea centurii Biharia (DJ767J) și a drumului de legătură Biharia – Paleu (DJ767K).  

IMPORTANT: Cele două drumuri vor avea indicativele „DJ 767 J” și „DJ 767 K”. Drumul județean DJ 767 J va avea o lungime de 5,6 kilometri, traseul acestuia fiind DN 19 – DJ 767K – DN 19. Lungimea drumului județean DJ 767 K va fi de 3,1 kilometri, cu traseul stabilit între  DJ 767 J și DJ 767F.

Obiectivul proiectului este îmbunătățirea accesibilității în Zona Metropolitană Oradea, unde se constată valori mari de trafic ce conduc la blocaje în circulație. Investițiile în infrastructura de transport vor facilita mobilitatea populației și a măfurilor, vor reduce costurile de transport și vor crește eficiența activităților economice. Vor fi create astfel condițiile necesare pentru dezvoltarea economică a județului.