Lemnul: una dintre… temelile construcțiilor din satul de altădată. Un soi de… „esență tare” ce a ținut și încă ține vie, acolo unde s-a dorit (!) arhitectura tradițională și, odată cu ea, sufletul satului, impregnate de… „sângele” harului vechilor meșeteri…

Lemnul- acel povestitor cuminte din fiece casă, șindrilă, gard din sat… Lemnul- ceva ce a înnobilat secole larând veșnicia care s-a născut la sat.

Vă prezentăm, bunăoară, câteva fotografii grăitoare putînd semnătura unui artist fotograf îndrăgostit de România- francezul-sibian Louis Guermond, a cărui poveste o puteți afla aici.  

Structura lemnului

Microscopic lemnul este diferit privit, în funcție de planul în care este secționat. Lemnul este alcătuit din mai multe tipuri de țesuturi vegetale: țesutul vascular, fibre, parenchimul de rezervă.

  • Fibre: fascicule de celule rezistente, dispuse într-un sens axial, care asigură rigiditatea si rezistența mecanică a lemnului. Sunt constituite dintr-un amestec de celuloză, hemiceluloză, și lignină.
  • Țesutul vascular: este compus din vase, celule tubulare prin care se conduce seva brută de la rădăcini la frunze. La conifere aceste vase sunt numite traheide. Vasele conductoare sunt adesea asociate cu celulele parenchimatice (numite și parenchim), care contribuie la transportul de nutrienți în arbore.
  • Celulele de rezervă parenchimatice, cu pereti îngroșați și lignificati, care însoțesc țesutul vascular. Aceste celule participă la funcția de sustinere. Orientarea lor este transversală și radială pornind de la axa longitudinală a arborelui.

Lemnul are o structură anatomică specifică fiecărei specii de arbore, astfel încât acestea pot fi recunoscute în funcție de diferențele structurale. Descrierea științifică a structurilor lemnului și de determinarea speciilor de arbori ține de anatomia lemnului.

Compoziție chimică

Lemnul constă în principal din substanțe organice, precum și din substante anorganice (1 până la 1,5%). De asemenea, poate avea umiditate variabilă. Are în compoziție:

  • Celuloză (40 – 50%)
  • Lignină (20 până la 30%)
  • Hemiceluloză (15 la 25%)
  • Alte substanțe organice: polizaharide, pentozani, hexozani, rășini, taninuri, coloranți, ceară, alcaloizi
  • Apă

Există trei tipuri de apă în lemn:

  1. Apa liberă este apa prezentă în lemnul verde.
  2. Apa legată este apa care intră în compoziția fibrelor. Ea este cea care cauzează contracții în timpul uscării.
  3. Apa de compoziție este apa care intră în compoziția moleculelor. Eliminarea acesteia duce la distrugerea lemnului (de exemplu, în incendii).