Aflat in cursul acestei saptamani intr-o vizita la Timisoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anuntat ca va avea o intalnire, posibil la Timisoara, cu ministrul sarb al Transporturilor, pentru a discuta proiectul comun al celor doua tari de construire a unei autostrazi.

Autostrada ar urma sa aiba traseul de la Timisoara pana in vama Moravita, pe teritoriul Romaniei, si va continua pe teritoriul Serbiei pana la Pancevo, aproape de Belgrad.

Sorin Grindeanu a precizat in acest context ca s-au facut deja demersuri pentru ca aceasta intalnire sa aiba lor, insa deocamdata nu a fost stabilita o data exacta.

Un proiect important este cel legat de autostrada Timisoara – Moravita. S-au facut pasi importanti, imi doresc si exista primele contacte, nu e stabilita inca data. Mi-as dori sa fie aceasta intalnire la Timisoara cu omologul sarb, astfel incat ultimele semne de intrebare sa fie inlaturate. Imi doresc ca acest proiect sa intre in linie dreapta, sa nu mai fie intarziat si sa existe un calendar clar. In acest moment, este in derulare un contract semnat in martie 2020 pentru elaboarea studiului de fezabilitate. Asta inseamna ca, pe parcursul anului, in toamna, ar trebui sa se termine acest studiu de fezabilitate si sa intram la proiectare si executie. E necesara o intalnire cu partenerii sarbi pentru a elimina ultimele semne de intrebare care pot bloca acest proiect”, a declarat Sorin Grindeanu.

Cu traseul stabilit, din 11 variante, care s-au aflat in lucru, Autostrada A9 Timisoara – Moravita este inca in faza realizarii studiului de fezabilitate. CNAIR si Ministerul Transporturilor au semnat inca din august 2019 contractul de finantare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timisoara-Moravita”, pentru a obtine fondurile nerambursabile alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare 1.

Valoarea totala a proiectului pentru studiul de fezabilitate este de 14.693.042,97 lei si este finantat prin POIM 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune-10.544.270,83 lei, 15% contributia proprie – 1.860.753,67 lei, restul de 2.288.018,47 lei reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

La licitatia lansata in martie 2019 s-au inscris doua asocieri de firme care voiau sa realizeze studiul de fezabilitate al Autostrazii Timisoara – Moravita, care ar urma sa lege Romania de Serbia, acesta fiind primul pas concret pe care autoritatile de la Bucuresti l-au facut pentru realizarea unei conexiuni de mare viteza cu tara vecina. Licitatia a fost castigata de asocierea Search Corporation SRL – Egis Romania SA.

Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate este de 32 de luni.

Potrivit autoritatilor, viitoarea autostrada care va lega Timisoara de Pancevo va asigura conexiunea rapida cu capitala Serbiei, pentru ca de la Pancevo pana la Belgrad este drum cu doua benzi de circulatie pe sens, cu regim de autostrada.