ARHITECT LOUIS S. WEEKS:  International Telephone Building, 75 Broad Street, New York, 1928 și Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei, București (împreună cu Victor Froy), 1931-1933

Așa cum aflăm de la arh. Liliana Ciaburu, Societatea Română de Telefonie, înființată în 1930 cu capital majoritar american prin firma American Telephony and Telegraph AT&T, apelează pentru proiectarea sediul său din București la arhitectul Louis S. Weeks, cel care mai proiectase pentru firma AT&T sedii în New York (International Telephone Building, 75 Broad Street, New York, 1928) și Madrid. Motivul este ca politica AT&T era ca sediile sale din întreaga lume să poarte amprenta arhitecturii americane.

EI bine, trebuie știut că… stilul american al Palatului Telefoanelor (1931-1933) care a rămas cea mai înaltă clădire din București până la ridicarea Hotelului Intercontinental, a creat puternice dispute, fiind deopotrivă contestat și admirat.

Proiectul Palatului Telefoanelor este semnat și de un arhitect cu drept de semnătura în România, Edmond Van Saanen Algi, așa cum s-a întâmplat și cu alte clădiri din perioada interbelică.

*sursă documentare: https://www.commercialcafe.com/…/international…/

foto2-3:  https://viabucuresti.ro/palatul-telefoanelor/