Știati că…?!

Riga- capitala Letoniei- este considerat orașul cu cel mai mare număr de clădiri de stil. Cartierul Art Noveau, puțin decentrat față de centrul istoric, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost și el declarat Patrimoniu Mondial Unesco.

Metropola este situată pe malul Mării Baltice, la gura de vărsare a râului Daugava, la 56°58′ N – 24°8′ E.

Riga este cel mai mare oraș din Țările Baltice, fiind un important centru cultural, educațional, financiar și politic din zonă.

 Demn de știut:

Riga este amplasată pe locul unei așezări antice a livonienilor, un trib antic fino-ugric, la confluența râurilor Daugava și Ridzene.

Râul Ridzene era cunoscut la începuturi sub numele de Riga, într-un moment dat formând un port natural cunoscut drept Lacul Riga, dispărut în ziua de azi.

Se consideră că râul a împrumutat numele său pitorescului oraș.

 Cursul vechiului rău mai poate fi găsit urmărind strădutele Kalku și Ridzene din Vechea Riga.
Riga e un oraș vechi, cu multă arhitectură medievală, dar și cu zone Art Nouveau și clădiri moderne de sticlă.

Unul din cele mai colorate locuri din Riga este Piața Centrală, una dintre cele mai vechi și mai mari din Europa, ridicată în câteva hangare părăsite, pe care armatele germane le foloseau drept garaje pentru zepeline. Fiecare hangar are un alt specific.

Fondată probabil în secolul al XII-lea, Riga a devenit sediul Episcopiei Letoniei în 1201. Orașul s-a dezvoltat ca un centru comercial și de artizanat, alăturându-se Ligii Hanseatice în 1282. A căzut sub dominația poloneza în 1581, a fost cucerit de suedezi în 1621, și-a câștigat autonomia administrativă și apoi a fost cucerit de ruși în 1721.

Un oraș ca o poveste, cu oameni demni, care, cu voință, cu har, cu dragoste știu să păstreze zestrea moștenită…

 Foto: https://www.instagram.com/stiaica15/, Traveller Tours, TukTuk.ro