„Unul dintre puținele poduri grănicerești din lemn care mai există la noi în țară ar putea beneficia de Programul Național de Restaurare!
Am lansat procedura de achiziție pentru servicii de execuție Lucrari de restaurare, consolidare și punere in valoare a monumentului istoric „Pod acoperit din lemn (pod grăniceresc) peste râul Sălăuța”, sat/comuna Coșbuc, județ Bistrița Năsăud, cod LMI BN-II-m-A-01639.
Anunțul complet, aici: ️
În zona Năsăudului sau Poarta Transilvaniei, în a doua jumătate a secolului XVIII au fost construite peste 15 poduri de lemn acoperite pentru a fi utilizate de către Al doilea Regiment Valah de Infanterie Grănicerească nr.17, de la Năsăud.
Podurile de lemn grănicerești – construite în stil tirolez – sunt monumente arhitecturale valoroase, ce păstrează elemente de construcție și îmbinări din lemn care erau folosite în tehnicile de construcție ale vremii.
Podul peste Sălăuța din localitatea George Coșbuc este diferit de celelalte prin suprastructură, mult mai complexă şi mai dezvoltată în înălţime, datorită „popilor” şi zăbrelelor care îi susţin. Acoperişul este în 2 – 4 „ape”, iar pereţii laterali sunt înfundaţi cu scânduri. La unele poduri năsăudene, pereţii laterali sunt prevăzuţi cu un număr variabil de deschideri, numite impropriu „ferestre”, pentru a lăsa lumina să pătrundă în incinta podului.
Cităm din studiul istoric: „Structura de rezistență este din lemn și este formată din șapte ferme transversale, formând șase deschideri reunite câte trei prin-un sistem hibrid astfel încât eforturile să fie transmise doar la cele trei reazeme de fundare prin doar două deschideri de circa 17 metri. Două grinzi longitudinale de lemn masiv, una de fiecare parte laterală a podului constituie elemente de rigidizare longitudinală, pe care reazemă cei opt stâlpi verticali (câte patru pe fiecare parte) alcătuiți fiecare din câte patru stâlpișori reuniți de elemente de legătură și clești ce ies în consolă pe direcția transversală a podului de cca 1,5 m față de axul portant. Sistemul este foarte performant pentru epoca în care a fost construit și poate reprezenta o valoare istorică în sine.”
Dă mai departe povestea Podului grăniceresc peste Sălăuța și ajută-ne să-i găsim echipă pentru lucrările de restaurare! #SHARE”
Anunțul vine din partea Institutului Național al Patrimoniului și a fost postat pe pagina de socializare a instituției.