Un raport întocmit de Banca Mondială despre orașe-magnet prezintă evoluția Brașovului în ultimele decenii.

* Suprafața construită în zona peri-urbană s-a mărit cu 22,85%, în ultimele decenii

Analiștii constată, în acest context, că, din 1993 și până în 2021 suprafața intravilană a municipiului Brașov a crescut de la 3.506 hectare la 11.056, fiind practic a doua cea mai mare suprafață din țară după București, care avea 15.250 de hectare și a ajuns la 23.975. După Brașov, urmează Clujul, care era mai mare pe vremuri decât orașul de la poalele Tâmpei, cu o creștere de la 3.979 de hectare la 10.941 de hectare.

„În ansamblu, Brașovul este un oraș dinamic, în curs de expansiune. După aproape 20 ani, Brașovul și încă câteva zeci de orașe se află în continuare în stadiul de transformare a fostelor platforme industriale sau de ocupare a terenurilor goale din zonele peri-urbane”, se precizează în acest studiu.

Expansiunea spațială nu este legată exclusiv de tendințele economice și demografice pozitive, întrucât chiar și unele orașe mai puțin prospere sau dinamice au continuat să-și extindă masa urbană. Dezvoltarea neplanificată determinată de prețul terenurilor, accesibilitatea autovehiculelor pentru un număr tot mai mare de oameni, schimbarea nivelului de trai și a stilului de viață inclusiv prin preferința pentru locuințe mai mari (unifamiliale) în în zone mai liniștite și mai puțin poluate și creșterea mobilității clasei superioare și de mijloc contribuie la expansiunea zonei construite.

IMPORTANT: La 12 aprilie 2018,  Biroul Băncii Mondiale din România şi Primăria municipiului Braşov au semnat astăzi un acord de servicii de asistenţă tehnică (RAS) pe baza căruia municipalitatea va fi sprijinită în vederea punerii în aplicare a unor soluţii de dezvoltare de natură să stimuleze creşterea şi să îmbunătăţească nivelul de calitate a vieţii braşovenilor.

Brașovul este un oraş cu un potenţial economic uriaş, însă se confruntă cu provocarea de a asigura de o manieră eficientă planificarea, prioritizarea, proiectarea şi executarea investiţiilor de capital menite a genera rezultate economice mai bune pentru braşoveni.

Concet,celor de la Banca Mondială le revine rolul de a furniza asistență tehnică primăriei din Braşov pe o perioadă de trei ani. Scopul acestui gen de asistenţă este acela de a ajuta Braşovul să-şi valorifice poziţia geografică şi potenţialul pentru a-şi revitaliza modelul de dezvoltare şi pentru a promova inovația.

Banca Mondială are în vedere trei planuri principale:

  1. Consolidarea capacităţii de planificare şi management al investiţiilor, cu accent pe sprijinirea îmbunătăţirii proceselor de planificare şi implementare a proiectelor, îmbunătăţirea gradului de sustenabilitate financiară a municipalităţii şi elaborarea unui program de investiţii multianual;
  2. Îmbunătăţirea capacităţii de management al activelor municipale şi de regenerare urbană, prin identificarea unor bunuri neutilizate la adevăratul lor potenţial şi care ar putea fi valorificate mai bine în vederea susţinerii obiectivelor de politici publice pe care şi le propune primăria. În plus, va fi acordat sprijin şi pentru adoptarea bunelor practici internaţionale pentru dezvoltarea urbană, precum şi pentru abordarea activităţilor de reabilitare a cartierelor cu arhitectură veche.
  3. Îmbunătăţirea competitivităţii zonei metropolitane, cu accent pe consolidarea capacităţii locale pentru a susţine un dialog eficient între mediul privat şi cel public, în vederea promovării priorităţilor de dezvoltare ale municipiului şi crearea unui model pentru „Brașovul Inovativ“, inclusiv pilotarea unor soluţii ieftine şi inovative la nivel de municipiu.

foto: ghidlocal.com