Castelul de Apă din Brăila a fost ridicat în anul 1912 de către Elie Radu și a alimentat cu apa jumatăte din populația orașului Brăila. A fost amplasat în Grădina Publică, practic sus în oraș, deasupra portului.

 Și … acum, după atâta vreme e și… rămâne un simbol al orașului, un punct de atracție, ceva care face cinste locului, demn, învingând vremurile…

Începând cu anul 1982, autoritățile au considerat că acest Castel de Apă din Brăila poate deveni un spațiu de alimentație publică, demolându-se astfel stâlpii interiori, dar și cupola originală. De asemenea, scările exterioare nu au făcut parte din arhitectura originală.

În partea superioara a Castelului de Apă din Brăila a funcționat vreme de câțiva ani un veritabil restaurant rotativ, primul de acest fel din țară, fiind rotit în jurul axului sau cu ajutorul unui motor electric. În acest mod toti cei care veneau la Castelul de Apă puteau admira imaginea întregului oraș.

Castelul de Apă din Brăila reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri istorice și culturale ale orașului Brăila, fiind considerat monument istoric.

De-a lungul timpului, Castelul de Apă din Brăila a îmbrăcat mai multe funcțiuni. Nu mulți sunt aceia care cunosc faptul că acest obiectiv turistic a fost primul restaurant și bar rotator din țară.

În prezent, Castelul de Apă din Brăila se află în proprietatea și grija Primăriei orașului Brăila.
Castelul de Apă din Brăila- reabilitat din folosirea unor fonduri europene. O inițiatvă demnă de laudă!

Sursă foto: Cris Palmes