Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania!

Rimetea (până în anii ’60 Trascău, în maghiară Torockó, în germană Eisenmarkt, Eisenburg, Traschen) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba, Transilvania, România.

Localitatea medievală este menționată pentru prima dată în 1257 cu numele de Toroczcko (Trascău) și devine în curând cunoscută datorită zăcămintelor de minereu de fier din zonă. Exploatarea fierului și meșteșugul fierăritului au dus la o dezvoltare continuă pe parcursul a mai multor secole.

Datorită eforturilor de conservare depuse de localnici și de ONG-uri, în 1999 localitatea Rimetea a fost distinsă cu Premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

Proiectul de conservare a patrimoniului derulat la Rimetea a fost primul proiect de acest tip din România distins cu premiul Comisiei Europene.

Deși prestigiosul premiu a mai fost acordat unui proiect derulat în România (în 2010, Muzeul Național Brukenthal a câștigat premiul Europa Nostra pentru programul de pedagogie muzeală „Descoperind Muzeul”), până în prezent (2011), Rimetea este singura localitate din țară care a primit acest premiu.

În octombrie 2000, Oficiului Național al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală și urbană protejată.

Satul dă impresia unui loc de basm, a unui loc în care geometria tradițională, respectul față de moștenirea lăsată, față de disciplina instinctivă a SATULUI ca leagăn al veșniciei, față de simbolistica ce configurează destinul comunității se consacră drept repere vitale, imuabile.

Foto: Marius Turc; Facebook