Cea mai mare catedrală gotică se află în New York. Catedrala Sfântul Ioan Divinul, de la nr. 112 al Amsterdam Avenue, are 183 m lungime, 44 m lățime, iar transeptul măsoară 97,5 m de la un capat la altul.

Este una dintre cele mai renumite catedrale de pe continentul american. În ciuda faptului că este încă neterminată, potrivit diverselor surse, este considerate a fi cea mai mare biserică protestantă din lume.

Planurile clădirii realizate de arhitecții George Lewis Heins și John LaFarge includeau o construcție eclectică inspirată dinarhitectura romanică  și bizantină (1882). Biserica a fost începută conform acestui concept, care a inclus o cupolă care a fost de fapt construită. Mai târziu, proiectul a fost revizuit și continuat în conformitate cu stilul neogotic (începând cu 1911, prin urmare, într-un moment în care neogoticul era considerat în Europa ca anacronic). Modelele provin din catedralele franceze din secolul al XIII-lea.

Construcția sa a continuat pe măsură: la scurt timp după prima slujbă religioasă care a avut loc cu ocazia atacului asupra Pearl Harbor (1941), lucrările au fost suspendate pentru a începe din nou abia în 1979 din inițiativa episcopului Paul Moore. Continuarea a fost suspendată la sfârșitul anilor 1990 din cauza lipsei de fonduri, deci nu se știe dacă va fi finalizată vreodată.

Surse foto: Globi.ro, Facebook