Aceasta este… Casa „SILION” din BOTOȘANI! O bijuterie ARHITECTURALĂ cu valoare istorică. CONDAMNATĂ la (auto)degradare, clădirea datează din jurul anului 1900 şi îmbină armonios mai multe stiluri arhitectonice (eclectic francez, art-nouveau), fiind încadrabilă în arhitectura Secession.

Casa Silion este considerată unicat în ţară, dar şi o capodoperă de nivel arhitectonic internaţional. Este considerată prima casă în stil Secession din Moldova.

ATrage artenția, în mod special, insistența asupra simbolului Cercului.

Cercul este unul dintre cele mai interesante simboluri. El reprezintă, deopotrivă, finitul și infinitul, unitatea și multiplicitatea, perfecțiunea (este un punct extins), dar și spatiul limitat, omogen.(Cercurile concentrice sunt reprezentări ale devenirii ființei, o succesiune repetabilă). 

De luat în seamă: în arta și arhitectura musulmană și romană, frecvent, apar pătratul continuat de semicerc, cercul înscris în pătrat, cubul și sfera, asocieri care creează senzatia de dinamic, de comunicare între celest și terestru. Aceste forme geometrice se regăsesc și în arhitectura clasică a oricărui arc de triumf, pe sub care trec doar eroii victorioși, cei care și-au înfrânt spaimele, care au reușit, fiecare în felul său, să se înalțe.

 Așadar, cu siguranță,armoniile create în cazul de față, unde rolul principal revine CERCULUI spun… o povesteși duc către simboluri care azi, poate, interesează pe prea puțini…

*foto: Mia Anita/ Case Vechi- Facebook