Bucharest Real Estate Club (BREC), asociaţia celor mai mari dezvoltatori imobiliari din Bucureşti cu portofolii de peste 10 miliarde de euro, a participat miercuri la o întălnire consultativă intitulată „Agenda imobiliară şi de infrastructură a Bucureştiului în 2022” cu Nicuşor Dan, primarul general al Bucureştiului şi cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti.

Principalele subiecte discutate au fost viziunea privind dezvoltarea urbanistică sustenabilă a Bucureştiului, implicit a marilor proiecte imobiliare în următorii ani şi necesitatea identificării de soluţii comune şi fezabile între administraţia centrală şi investitori, pentru o dezvoltare coerentă a oraşului si asigurarea unui cadru legislativ şi decizional predictibil pentru mediul de business.

„In Bucuresti sunt în lucru proiecte de peste 3,5 mld. EUR, aflate în diverse stadii, cu termene de livrare până în 2023. Valoarea cuprinde investiţiile în marile proiecte de regenerare urbană, care readuc în circuitul public foste platforme industriale abandonate în zone centrale ale oraşului, în noi clădiri de birouri, adaptate din punct de vedere al tehnologiilor smart folosite noilor condiţii de igienă şi sănătate, în ansambluri rezidenţiale moderne, care definesc noi standarde de locuire în Bucureşti, în noi scheme de retail şi huburi logistice din proximitatea Bucureştiului, precum şi în proiecte de infrastructură. Doar pe segmentul rezidenţial, dezvoltatorii au în curs de derulare investiţii de 1 miliard de euro în proiecte de locuinte midlle & upper class”, au afirmat reprezentantiii BREC.

„Le-am spus investitorilor că e nevoie de o autoritate publică puternică, de o primărie capabilă să impună investitorilor imobiliari standarde solide și elemente de interes public în dezvoltarea urbană a Capitalei. În același timp, am spus că actuala administrație este pro-dezvoltare, că nu vreau să blochez investițiile, dar că e nevoie de un parteneriat real între primărie și investitori. Asta înseamnă că administrația locală definește corect interesul public și știe să-l apere, dar înseamnă de asemenea responsabilitate sporită și o implicare mai serioasă a investitorilor imobiliari în realizarea infrastructurii de transport, a infrastructurii sociale și medicale, a amenajării de spații urbane de calitate. A înghesui un bloc pe un colț de stradă și a spune „adio” a devenit inacceptabil. În fața investitorilor am pledat pentru o dezvoltare urbană echilibrată, care respectă spațiile verzi ale orașului și plămânii bucureștenilor, care produce valoare economică pentru București fără să scadă calitatea vieții urbane. Cred că se poate. Și cred într-un parteneriat al PMB cu sectorul imobiliar, un parteneriat care să însemne respectarea regulilor de urbanism și a patrimoniului istoric, construcții eficiente energetic, colaborare pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, dialog cu comunitatea locală (inclusiv cu ONG-urile de mediu), extinderea spațiilor verzi ale orașului”, a spus primarul general al Capitalei, Nicusor Dan.