Creșterea ratei de renovare a clădirilor este esențială pentru atingerea obiectivelor de zero emisii nete de dioxid de carbon

  • Clădirile sunt responsabile pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră în UE, 40% în Statele Unite și 42% în Regatul Unit.
     
  • Noile date la nivel mondial arată că 79% dintre oameni și-ar renova locuințele pentru a fi mai eficiente din punct de vedere energetic, dacă ar exista un sprijin financiar și administrativ adecvat, iar 73% dintre ei sunt în favoarea îmbunătățirii obligatorii a eficienței energetice.

  • Într-un raport nou, ROCKWOOL Group și Cambridge Econometrics prezintă soluții politice pentru implementarea unor măsuri eficiente de renovare a locuințelor și a clădirilor, astfel încât acestea să protejeze cât mai mult mediul și să necesite costuri mai mici legate de energie.

Opt din zece persoane (79%) și-ar renova locuința, dacă ar beneficia de asistență adecvată, arată raportul „Unlocking the Benefits of Building Renovation”, realizat de OnePoll pentru ROCKWOOL Group și Cambridge Econometrics. Ca o dovadă și mai puternică de sprijin în ceea ce privește ecologizarea clădirilor, 73% dintre respondenți consideră că îmbunătățirile în materie de eficiență energetică ar trebui să fie obligatorii, cu condiția să existe o schemă de sprijin financiar. Mai mult, 62% dintre respondenți consideră că ar fi responsabilitatea lor socială să își facă locuințele mai ecologice, dacă ar beneficia de același sprijin.

Sondajul global, la care au participat 14.000 de persoane din Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia, Regatul Unit și Statele Unite, confirmă dorința oamenilor de a avea clădiri eficiente din punct de vedere energetic, arătând totodată necesitatea dezvoltării unor programe de renovare adecvate de către guverne. Acesta prezintă o soluție clară pentru clădiri mai ecologice și arată un sprijin puternic din partea respondenților pentru a-și renova locuințele, dacă ar fi disponibil un sprijin financiar și administrativ adecvat.

Poate părea un clișeu, dar este adevărat – cea mai ieftină, mai curată și mai sigură energie este cea pe care nu o folosim. Liderii globali trebuie să își amintească că ideile sunt ieftine, dar energia este scumpă. Dacă acordăm prioritate renovării, transmitem un mesaj clar că investim în viitorul oamenilor și al planetei noastre. Iar aceasta este o formulă câștigătoare pe care o putem implementa acum”, a declarat Jens Birgersson, CEO al ROCKWOOL Group.

Noile date fac parte dintr-un raport realizat de Cambridge Econometrics în numele ROCKWOOL Group, care detaliază provocările legate de finanțarea programelor de renovare și explorează soluțiile care pot ajuta la depășirea acestora.

În raportul „Unlocking the Benefits of Building Renovation” [n. tr. Beneficiile renovării clădirilor], ROCKWOOL Group și Cambridge Econometrics îndeamnă factorii de decizie politică să elaboreze programe de renovare pe termen lung de care producătorii au nevoie pentru planificarea capacității de producție și instruirea corespunzătoare a mai multor instalatori, colaborarea cu băncile pentru a combina finanţările publice acordate cu împrumuturile cu dobândă redusă, facilitarea procedurilor prin care proprietarii de locuinţe pot obţine o astfel de finanţare şi care să îi ajute să îşi găsească lucrători calificaţi.

Renovarea clădirilor reprezintă o provocare-cheie în calea către decarbonizarea economiilor noastre. Sondajul realizat în cadrul acestui raport arată că există o dorinţă puternică a consumatorilor pentru renovare, însă este nevoie de eforturi mai mari pentru a corela finanțarea cu proiectele de renovare. O politică bine concepută poate juca un rol important în reîntregirea întregului lanț valoric, asigurându-ne astfel că resursele sunt bine direcționate și contribuie la dezvoltarea capacității și a interesului la nivel local, pentru a ne asigura că beneficiile renovării energetice pot fi realizate”, a declarat Jon Stenning, Associate Director în cadrul Cambridge Econometrics.

Nu banii sunt problema. Deşi vor exista întotdeauna dezbateri cu privire la costurile pentru combaterea schimbărilor climatice și, să sperăm, și cu privire la costurile lipsei de acțiune. Realitatea este că există foarte multe fonduri disponibile pentru renovarea clădirilor și pentru alte investiții ecologice. Iar renovarea în sine nu este atât de complicată. Necesită utilizarea unor materiale și practici de construcție bine cunoscute, iar acesta este un mare avantaj. Problema este corelarea surselor de finanțare cu proiectele de pe teren și disponibilitatea forţei de muncă calificată”, a mai adăugat Jens Birgersson.

Raportul subliniază nevoia unor eforturi mai mari din partea guvernelor, astfel încât finanţările deja disponibile să poată fi accesate de către proprietarii de clădiri. Aceasta este o prioritate în opinia proprietarilor de locuințe, dintre care 51% au menţionat costurile drept principala barieră în calea renovării, iar 53% consideră că guvernele trebuie să sprijine renovarea locuințelor prin acordarea de finanţare sau împrumuturi.

Tabel 1 Dacă aţi beneficia de suport financiar şi de alte resurse necesare, în ce măsură aţi fi dispus să vă faceți locuința actuală mai eficientă din punct de vedere energetic?

Despre ROCKWOOL România

ROCKWOOL România SRL este parte a ROCKWOOL Group. Reprezentăm Grupul la nivel local, oferind sisteme avansate de izolații pentru clădiri. 

În ROCKWOOL Group, ne angajăm să îmbunătățim viețile tuturor celor care experimentează soluțiile noastre. Experiența noastră contribuie decisiv în abordarea celor mai mari provocări actuale ale dezvoltării sustenabile, de la consumul de energie și poluarea fonică, până la reziliența la foc, deficitul de apă și inundații. Gama noastră de produse reflectă diversitatea nevoilor lumii în care trăim, sprijinindu-i în același timp pe cei care le utilizează în reducerea propriilor emisii de carbon. 

Vata bazaltică este un material versatil și reprezintă baza tuturor diviziilor noastre. Cu aproximativ 11,600 de colegi pasionați din 39 de țări, suntem liderul mondial în soluții bazate pe vată bazaltică, de la izolații generale de clădiri până la plafoane acustice, de la sisteme de placări exterioare până la soluții horticole, de la fibre create pentru utilizare industrială până la izolații pentru industria navală și platforme marine. 

Pentru mai multe informații, vizitați www.rockwool.ro sau www.rockwoolgroup.com.